torsdag 27. januar 2011

Vel blåst, Cordelia.



Det er en stund siden det har skjedd noe på standupfronten i Sandefjord, men dette ville initiativtager Kari Prestgaard gjøre noe med. Sammen med Øyvind Angeltveit hentet hun inn meg, Nils-Erik Flatø, Terese Tveit og Dex Carrington til å stå på scenen første klubbkveld på Cordelias Hus. Og det ble en suksess! Stinn brakke, mottagelig publikum og i det hele tatt en fin opplevelse. Jeg krysser fingrene for flere vellykkede standupkvelder i Sandefjord fremover, og det er bare å applaudere folk som Kari som drar i gang slike nullprofitt-prosjekter med intensjonen om å gi folk muligheten til å oppleve standup i særdeles hyggelige omgivelser, et sted for oss etablerte å teste ut nytt materiale og ikke minst - muligheten for å synliggjøre nykommere utenfor Oslo.

torsdag 20. januar 2011

Nei takk.


Det er mye rart på internett. Denne fant jeg på Youtube. Hva er det? Kaker? Fluoriserende burgere? Og hvem i alle dager ville finne på å selge slikt? Kjøper noen dette? Er det billig? 30 kroner for fire et-eller-annet med så mye e-stoffer at man blir selvlysende innvendig?

søndag 16. januar 2011

Den nye bølgen.


Det måtte jo bare komme. Endelig kan man snakke om den nye bølgen med standupkomikere i Norge. Det sto på stedet hvil noen år uten at noe særlig skjedde. De etablerte puslet videre, nye og delvis erfarne klamret seg fast for å få scenetid, publikum kom og gikk. Men så skjedde det noe. Plutselig var de på TV i beste sendetid, og ikke bortgjemt på en og annen avsidesliggende pub i bygdenorge foran en gjeng stamgjester på fredagsfylla som antagelig ikke ville husket at de hadde vært der engang. Etter å ha sett Showmans standup-spesial nylig er det bare å bøye seg i støvet, og innse at sjangeren har fått et løft. Christoffer Schjelderup, Vidar Hodnekvam og Dag Sørås som selvskreven headliner leverte kompromissløst og nytenkende materiale foran et publikum som visste hva de ville se. Dette er uhyre viktig; At de nå skaper sitt eget publikum. Som skjønner og vet hva de går til.

”Min humor er ikke for alle” har Dag Sørås sagt i mange år, og nektet å tilpasse seg publikum, snarere utfordre det. Det har vært en hard og lang vei å gå. Men så har han lykkes. I kjølvannet kom et knippe komikere som alledere er nevnt, men jeg synes også Grim Moberg bør tas med i denne sammenhengen. Uforutsigbar, fantastisk morsom og med en utstråling og sjarm man bare må elske. Han også fra den uavhengige standupscenen i Bergen, landets mest progressive komikermiljø. Utfordringen blir jo selvfølgelig om de klarer å leve opp til forventningene og premissene de selv setter, om de er like flinke til å gutse og levere kvalitetshumor i årene som kommer.

Jeg har holdt på med standup i snart 12 år, og jeg anser meg selv som en av de heldige som kan leve av det. Samtidig er jeg opptatt av at sjangeren utvikler seg, at det kommer nytt blod inn og at det skjer noe. Norsk standup har alt for lenge bært preg av å tilpasse seg markedet og publikum fremfor å utfordre, tørre, våge og tenke nytt. Den nye bølgen gjør noe med det. De inspirerer oss som har holdt på en stund, og de motiverer de nye som kommer til. Det skjer ting der også. Jeg håper vi får se flere spennende nykommere i årene som kommer. Noe annet ville vært tåpelig, trist og kjedelig. Og det er jo ikke spesielt morsomt.